Serebral Palsi Nedir?

Serebral Palsi – Cerebral Palsy (Beyin Felci) Nedir?

Çocuklarda görülen hareket bozukluklarının birden fazla değişik nedenleri olmasıyla birlikte, yürüme bozuklukları, denge kaybı, amaçlı hareketlerde zorlanma gibi çok farklı nedenleri de olabilmektedir. Bebeklik döneminde geçirilen sarılık, doğum travmaları, prematüre doğum gibi birçok sorun ileride hareket bozukluğu ile karşımıza çıkar.

En sık görülen hareket bozukluğu nedenlerinden birisi Serebral Palsi’ dir. Ne kadar erken ve doğru teşhis edilirse tedavi başarısı da o kadar yüksektir.

Serebral Palsili hastalarının Çocuk Nöroloji Uzmanı, Fizik Tedavi Uzmanı, Ortopedi Ve Beyin Cerrahisi Uzmanları tarafından tedavileri belirlenmekte ve takip edilmektedir. Hastanın yaşı ve seçilecek tedavi yönteminin doğruluğu yapılacak tedavinin başarısını önemli ölçüde etkiler.

Serebral Palsi’ ye neden olan ve Serebral Palsi’ nin sebep olduğu durumlardan bahsettikten sonra Serebral Palsi nedir sorusuna yanıt vermeye başlayalım.

Serebral palsi gelişmekte olan beyinin doğum travmaları gibi farklı nedenlerle hasar alması sonrası gelişen ve sık karşılaşılan bir nörolojik hastalıktır. Beyin MR bulguları, detaylı bir nörolojik muayene ve hastalığa eşlik edebilen epileptik nöbetler, beslenme sorunları, gelişme geriliği gibi sorunların tespit edilmesi sonrası her hastaya özgü takip ve tedavi planlanmaktadır. Doktor ve aile bireylerinin işbirliği içinde olması hastalarda olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.

Toplumumuzda görülme sıklığı 1000’de 4’tür. Genellikle bu duruma epilepsi nöbetleri ve zekâ gerilikleri, işitme ve görme sorunları da eşlik etmektedir. Spastik, diskinetik, ataksik ve mikst tip olarak sınıflandırılmaktadır. Spastik tipte iki yanlı (kuadriparezi, diparezi) veya tek yanlı (hemiparezi) şeklinde görülebilir.

Diskinetik tip ise koreoatetoik ve distonik olarak ikiye ayrılır. Ataksik tip en az görülenidir. Mikst tipte ise iki klinik tip bir arada gözlenir. Erken tanınması ve rehabilitasyonu için tüm riskli bebeklerin nörolojik yönden yakın izlemi önem taşımaktadır.

Prematüre bebeklerde en sık rastlanan spastik diparezi tipidir. Yüksek sarılık nedeniyle kan değişimi geçiren bebeklerde diskinetik tip görülmektedir. En ağır prognoz spastik kuadriparezik tiptedir. Doğumda oksijensiz kalma bu duruma yol açan nedenlerin başında gelmektedir. Spastik hemiparezi tablosuna doğuştan gelen beyin gelişim bozuklukları, vasküler nedenler, kanama yol açmaktadır.

Epilepsi nöbetleri olan hastalarda EEG tetkiki de yapılmaktadır. Tedavide kasılmalara yönelik ilaçlar, fizik tedavi, botulinum toksini, kalıcı kontraktürlere yönelik ortopedik girişimler yer almaktadır. Özellikle ağır vakalarda eşlik edebilen yutma zorluğuna bağlı beslenme güçlüğü, yatağa bağımlı hastalarda solunum problemleri, orta ve ağır zekâ geriliği olan hastalarda davranış sorunları, işitme ve görme kusurları nedeniyle bu hastalara multidisipliner yaklaşım şarttır.

Sonuç olarak Göbeklitepe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak Serebral Palsili hastalarımıza Fizyoterapist ekibimizle günün teknoloji ve bilimini kullanarak yaşam kalitelerini en iyi seviyeye taşımak için canı gönülden çalışıyor, engelsiz bir dünya için hep birlikte engelleri aşmaya sizi davet ediyoruz.

Bu içerik 2178 kez okundu.
Sosyal Ağlarda Paylaş:


Devteşti Ahmet Yesevi Mh. 9832. Sk. No: 26 Haliliye / ŞANLIURFA


+90 414 351 07 55


gobekliitepe.rehabilitasyon@hotmail.com


Pazartesi'den Cumartesi'ye 08:00 - 17:45